Koncepció Előnyök Működés Esettanulmány
Surrey Hospital

"The Royal Surrey Hospital, a centre for cancer care in the south replaced nearly 12 000 lamps. This will cut costs by £399,754 over the projects' lifetime, with CO2 savings of 4700 tonnes. "

Public Sector and Local Government Building
(Unity Business Press)

Energy Conservation Lighting

Minden Save it Easy-vel előállított kWh átlagosan 662g CO2 és 1g SO2 kibocsátást takarít meg az emberiségnek.

Átállás T8-as fénycsövekről T5-ös fénycsövekre

A fő ok, ami életrehívta a T5-ös fénycsöveket az alacsony energiaigény.

A T5 ös fénycsövek elavultá teszik a piacon immár évtizedek óta szinte egyeduralkodó T8-as rendszerű csöveket. Az új fejlesztéseknek köszönhetően megszületett egy minden tekintetben kedvezőbb fénycső, magasra téve ezzel a mércét a fényforrások kiélezett piacán.

Dimenziók

Az első szabad szemmel is szembeötlő különbség a fizikai dimenziókban nyilvánul meg. A T8-as csövek 26mm átmérővel készültek, míg a T5-ös csövek kecsesebb 16mm-es átmérővel rendelkeznek. Mindemellett az új generációs csövek hossza is kisebb kb. 5 cm-el. A kisebb fizikai méretek - nagy volumen esetén - jelentős energia és nyersanyag-megtakarítást jelentnek, mind a csövek, mind az armatúrák viszonylatában. Nem beszélve a gyártás során keletkező kisebb hulladék és károsanyag kibocsátásról. Azonban ezeknek - az egyébként igen dícséretes és pozitív - jellemzőknek lett egy kikerülhetetlen mellékhatása: az új T5-ös csövek nem kompatibilisek a már meglévő T8-as armatúrákkal. Ez volt az egyik fő ok a Save It Easy kifejlesztésére!

Hatékonyság

Az un. háromsávos (tri-phosphorus) T5-ös csöveknek 25%-al jobb a hatékonysága mint a nekik megfelelő T8-as háromsávos világítótesteknek. Illetve több mint 30%-al hatékonyabbak, mint a az un. egysávos T8-as csövek, amelyek még mindig a legelterjedtebbek a kereskedelemben.

Fényminőség

Az új háromsávos fénycsöveknek kimagaslóan jó az un. színvisszaadása (CRI - Color Rendering Index). A hagyományos -ám enrgiapazarló- izzólámpáknak közel ideális a fényvisszaadása (CRI=100) de mára már a modern fénycsövek is igen jól megközelítik, a 90-es CRI indexértékkel. Korábban persze ez nem így volt. Az összehasonlítás kedvéért: egy régi T8-as egysávos fénycső mindössze 60..69-as CRI indexel rendelkezett. Ez a régi tapasztalat keltette életre azt a tévhitet, hogy fénycsővel felszerelt világítótest nem hozhat létre kellemes hangulatú világítást. Az, hogy ez a tévhit immár a múlté, mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy az un. energiatakarékos kompakt világítótestek, "izzók" ma már mindennaposak a hipermarketek polcain. Az Európai Únió területén 2012-ig minden 7W feletti hagyományos izzót helyettesíteni kell ilyen, un. kompakt fénycsővel. Ezeknek a "fénycsöveknek" színvisszadása tehát már kifejezetten jó. Azonban a gyártók sokkal kisebb helyen kénytelenek összezsúfolni a vezérlő elektronikát és a fénycsövet, aminek fajlagosan magasabb költség az eredménye.

Előtétek

A fénycsövek nem köthetőek közvetlenül a hálózatba, szükség van un. előtét vagy más néven ballaszt áramkörre is. A mai modern T5-ös fénycsövek vezérléséhez kizárólag modern, un. elektronikus előtéteket használnak.

Ezeknek számos előnyük van a régebbi elektromagnetikus előtétekkel szemben:

  • kimagasló fénycső élettartam (3x!)
  • nincs búgó zaj
  • nincs bekapcsoláskori villódzás
  • de a legfontosabb, hogy a fogyasztásuk is jóval kisebb!